Schenken aan kinderen

Iedereen vindt het leuk om een cadeau te krijgen. En wat is er nou leuker dan cadeaus geven? Zeker aan je kinderen of kleinkinderen of diegene die altijd zo lief voor je gezorgd heeft.

Schenken tijdens je leven
Veel ouders wachten met het geven van een financiële gift totdat ze er niet meer zijn, maar je kunt er ook voor kiezen om je kinderen geld te schenken tijdens je leven. Dat heeft een aantal voordelen. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een bedrag onder bepaalde voorwaarden belastingvrij te schenken aan je kind of kinderen.

Schuldigerkenning
Naast een financiële schenking bestaat er ook een schenking op papier: de schuldigerkenning. Bij deze vorm van schenking wordt het bedrag meteen na de schenking door de kinderen teruggeleend aan de ouders. Bij een schuldigerkenning moet je rekening houden met de fiscale consequenties voor de inkomstenbelasting. Ook zal je aan je kinderen jaarlijks 6 procent rente moeten betalen om te voorkomen dat zij bij jouw overlijden over het bedrag van de schenking nog erfbelasting moeten betalen. Hetzelfde geldt voor mensen zonder kinderen, die graag hun nichtje of neefje wat willen nalaten en willen zorgen voor besparing van erfbelasting.

Een schuldigerkenning moet aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet deze schenkingsvorm bewijsbaar zijn. Vandaar dat een kopie van het betreffende bankschrift toegevoegd wordt aan de notariële akte. Het opmaken van een notariële akte is een andere voorwaarde waar de schuldigerkenning aan moet voldoen.

Wetgeving
De wetgeving rondom schenkingen kent veel haken en ogen en verandert ook telkens. Zo is sinds januari 2016 bekend dat in 2017 het maximale bedrag van een schenking € 100.000 bedraagt. Hieraan zijn wel voorwaarden verbonden. Wij helpen je graag bij het vastleggen van je wensen. Kom langs, stuur een e-mail of bel om een afspraak te maken.

Gerealiseerd door WordPress Inspiro WordPress thema door WPZOOM